5 oktober 2020 leestijd 3 min door Mr. Marlies van den Bogaard (Arbeidsrecht)
Het komt waarschijnlijk in iedere organisatie voor. Een werknemer wordt gedeeltelijk ziek. Door lichamelijke klachten zoals een hernia of door psychische klachten bij bijvoorbeeld een burn-out. De werknemer die wegens ziekte ongeschikt is voor de bedongen werkzaamheden, is in beginsel verplicht tot re-integratie in passend werk. Maar wat is passend werk precies? Wat moet u doen als uw werknemer passend werk weigert?
Passend werk
Volgens de wet is passend werk “alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemer is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van hem kan worden gevergd” (artikel 7:658a lid 4 BW). Of arbeid passend is hangt af van de volgende factoren:[1]
- het arbeidsverleden van de werknemer;
- de opleiding die de werknemer heeft genoten;
- de gezondheidstoestand van de werknemer;
- hetgeen waartoe de werknemer nog in staat is;
- het loon van de werknemer;
- de afstand tot het werk.
Uit de parlementaire toelichting blijkt dat naarmate de ongeschiktheid langer duurt, ‘een bredere oriëntatie ten aanzien van de te verrichten arbeid mag worden verwacht.’ Naarmate de duur van de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid langer is, kan van de werknemer worden verlangd dat deze concessies doet.[2]
Beoordeling arbeidsdeskundige
Een arbeidsdeskundige zal beoordelen welke re-integratiemogelijkheden de werknemer heeft. Mogelijk is uw werknemer het niet eens met het deskundigenoordeel. Het UWV kan in zo’n geval een second opinion uitvoeren op zijn verzoek. Een deskundigenoordeel door het UWV kan zowel door de werknemer als de werkgever worden verzocht.
Werknemer weigert passend werk
Een werknemer is verplicht om passende arbeid te verrichten. Doet hij dit niet, dan mag u op grond van artikel 7:629 lid 3 onder c BW loondoorbetaling weigeren. Wel moet u de werknemer van tevoren in kennis stellen van het feit dat u zijn loon stop zet (artikel 7:629 lid 7 BW). U kunt dit het beste per aangetekende brief doen. Zo voorkomt u een discussie over de vraag of de werknemer de brief heeft ontvangen.
Vaak blijkt de loonweigering voldoende afschrikwekkend. Een werknemer is dikwijls snel genegen om zijn werkzaamheden te hervatten als hij dit in zijn portemonnee voelt. Let op: blijft de werknemer werk weigeren dan mag u hem niet zomaar ontslaan. Het enkele feit dat een werknemer niet hervat in passende werkzaamheden is namelijk geen dringende reden voor ontslag op staande voet.[3] Dit kan anders zijn indien sprake is van bijkomende omstandigheden. Bijvoorbeeld indien de zieke werknemer concurrerende nevenwerkzaamheden verricht.[4] Het verwijt ligt dan niet primair in het niet meewerken aan de re-integratie.
Heeft u een werknemer die weigert om passende arbeid te verrichten? Of heeft u vragen over passende arbeid? Neem dan gerust contact met ons op voor een advies.
[1] Kamerstukken I 2001/02, 27678, 37a, p. 19-20.
[2] Kamerstukken II 2003/04, 29231, 3, p. 20.
[3] Kamerstukken II 1995/96, 24439, 3, p. 60.
[4] Hof ’s-Hertogenbosch 6 februari 2018, ECLI:NL:GHSHE:2018:468.