2 februari 2021 leestijd 2 min door mr. D. Warnink (Huurrecht)
Veel cafés kampen met enorme financiële problemen. De omzet is dramatisch teruggevallen. Cafés mogen niet open. De omzet zakt soms tot nul. Café-eigenaren huren vaak het café van de eigenaar van het pand. Veel café-eigenaren zijn dus geen eigenaar van het pand zelf. Er moeten soms forse huren betaald worden, van duizenden euro’s per maand. Als er dan geen omzet gemaakt wordt, dreigt een caféuitbater al gauw failliet te gaan.
In deze blog beschrijf ik de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 10 december 2020.[1] De rechtbank heeft daarin een spectaculair oordeel gegeven over huurprijsverlaging in deze tijd. Ik beschrijf eerst de einduitspraak. Vervolgens behandel ik de voorwaarden welke de rechter heeft gesteld aan huurprijsverlaging.
Uitspraak
De rechtbank Amsterdam kwam met een algemene berekening op de proppen. De financiële tegenvaller moet gelijkelijk over de huurder en verhuurder worden verdeeld. Dus als de omzet compleet wegvalt, moet de huur gehalveerd worden. En als de omzet gehalveerd is, moet de huurprijs met een kwart worden verminderd. De kantonrechter heeft een heldere berekening gegeven. De verlaging van de huurprijs wordt als volgt berekend: de huurprijs x percentage omzetdaling x 50%.
Voorwaarden
Er gelden een paar voorwaarden. De eerste voorwaarde is dat in de huurovereenkomst niet al de gevolgen van de coronacrisis zijn verrekend. Wie dus in april 2020 is gestart met een hele lage huurprijs, vanwege de coronacrisis, hoeft niet te rekenen op een huurverlaging. Verder geldt dat het duidelijk moet zijn dat door de coronacrisis de omzet fors is teruggelopen. De mogelijkheid om het gehuurde te exploiteren en de huurprijs staan dan niet meer met elkaar in goede verhouding. Deze verhouding moet in de visie van de rechter hersteld worden.
Veel café-eigenaren zijn blij met de uitspraak. De formule die de rechter heeft gegeven biedt heldere aanknopingspunten voor overleg. Waarschijnlijk zijn op dit moment veel huurders en verhuurders van horecapanden aan het bellen, mailen en rekenen geslagen.
Conclusie
Het lijkt erop dat een huurder die te maken heeft met omzetdaling vanwege corona huurprijsverlaging kan afdwingen. De verlaging van de huurprijs wordt als volgt berekend: de huurprijs x percentage omzetdaling x 50%. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Indien u (bijvoorbeeld als huurder of verhuurder) vragen heeft over huurprijsverlaging, neem dan contact op met mij of een van mijn collega’s.
[1] Rb. Amsterdam 10 december 2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:7108.