10 juni 2021 leestijd 2 min mr. E.A.H. van den Bogaard
Waarschijnlijk hebben uw medewerkers de afgelopen periode veel thuis gewerkt. Ook na de coronacrisis wordt naar verwachting meer vanuit huis gewerkt dan daarvoor. Werkgevers willen evenwel graag zicht houden op wat de werknemer doet. Of beter gezegd: niet doet. Monitoringsoftware kan een uitkomst bieden. Deze software registreert de aanwezigheid van de medewerker of kan beeldopnames maken. In deze blog ga ik in op de vraag of dit wel mag.
Belangenafweging
In beginsel is het monitoren van werknemers niet verboden. De werkgever moet echter wel een gerechtvaardigd belang hebben bij het monitoren. Het verlies van tijd of het verminderen van kosten kan een gerechtvaardigd belang zijn. De werkgever dient echter altijd rekening te houden met de privacy van de werknemer. Zij moet een belangenafweging maken tussen haar eigen belang en het belang van de werknemer. De werkgever dient te motiveren waarom haar belang zwaarder weegt dan de inbreuk op de privacy.
Noodzakelijk
Ook moet de werknemer aannemelijk kunnen maken dat het monitoren noodzakelijk is. Als er minder ingrijpende (controle)middelen aanwezig zijn om het gestelde belang te realiseren, dan is het monitoren niet noodzakelijk. Tot slot moeten de werknemers op de hoogte worden gebracht van het feit dat zij gemonitord worden. Heimelijk monitoren – dus zonder dat de werknemer het weet – mag slechts onder strenge voorwaarden. Bijvoorbeeld bij een vermoeden van fraude. Overigens moet de werkgever achteraf in kennis worden gesteld van de heimelijke controle.
Het inzetten van monitoringssoftware komt nogal nauw. Wees erop bedacht dat de Autoriteit Persoonsgegevens sancties kan opleggen als een werkgever de privacywetgeving overtreedt. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact op met een van onze advocaten.