23 september 2021 leestijd 4 min mr. E.A.H. van den Bogaard
Op 16 juli 2021 heeft het gerecht in eerste aanleg van Curaçao een interessante uitspraak gedaan (Gerecht in eerste aanleg van Curaçao, d.d. 16 juli 2021, ECLI:NL:OGEAC:2021:132). Het ging om het volgende. Werkgever Century huurt een compacte kantoorruimte van 25 m2 met drie werkplekken. De ruimte heeft geen ramen of andere ventilatiemogelijkheden. Om het risico op coronabesmettingen te beperken, verzoekt zij al haar medewerkers om zich te laten vaccineren. Een werknemer weigert, waarna een ontslag op staande voet volgt. De werknemer laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter.
Vaccinatieplicht
In deze zaak staan volgens de rechtbank twee vragen centraal:
1. mag een werkgever zijn werknemer (in)direct verplichten zich te laten vaccineren tegen Covid-19?;
2. is weigering van de vaccinatie een dringende reden voor een ontslag op staande voet?
De eerste vraag beantwoordt de rechter ontkennend. Vaccineren raakt het grondrecht van burgers op onaantastbaarheid van het menselijk lichaam en het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (artikel 10 en 11 van de Grondwet). Werkgevers moeten deze grondrechten van hun werknemers respecteren. Een algemene vaccinatieplicht bestaat niet. Volgens de rechtbank past een vaccinatieplicht ook niet binnen de arbeidsverhouding. Aan de weigering van werknemer om zich te vaccineren heeft werkgever Century ontslag verbonden. De rechtbank kwalificeert dit als een indirecte verplichting tot vaccineren. Dit levert een inbreuk op de grondrechten van werknemer op.
Gerechtvaardigde inbreuk
Een inbreuk op een grondrecht door de werkgever kan onder omstandigheden echter gerechtvaardigd zijn. Er moet dan sprake zijn van een legitiem doel. Voorts moet de handeling noodzakelijk zijn. De handeling moet ook een geschikt middel zijn om dat doel te bereiken. Bij de inbreuk moet de werkgever de proportionaliteit en subsidiariteit in acht nemen.
Volgens de rechtbank is aan voornoemde voorwaarden niet voldaan. Het blootstellingsrisico in het kantoor was beperkt omdat het kantoor van Century maar een gering aantal uren per dag bezet was. Ook werd het kantoor nauwelijks door derden bezocht. Deze omstandigheden leveren volgens de rechter geen legitiem doel op om een inbreuk te maken op de grondrechten van werknemer.
Ontslag op staande voet
Volgens de rechtbank is het ontslag op staande voet onterecht gegeven. Zonder wettelijke vaccinatieplicht kan het weigeren van een vaccinatie niet tot ontslag leiden. Century is niet met de werknemer in overleg getreden om tot een oplossing te komen. Dat rekent de rechtbank de werkgever zwaar aan. Desalniettemin hoeft de werknemer niet naar de werkvloer terug te keren. Volgens de rechter was een voortzetting van de arbeidsrelatie niet meer houdbaar.
Loopt u tegen problemen aan, neem dan gerust contact op met een van onze advocaten.