24 december 2021, leestijd 4 min, mr. E.A.H. van den Bogaard, personen- en familierecht
Tijdens een echtscheiding moeten er veel zaken geregeld worden. Eén daarvan is de afhandeling van de betaalrekeningen. Naast het gebruik van privérekeningen maken veel stellen ook gebruik van een gezamenlijke bankrekening. Het is belangrijk dat goede afspraken worden gemaakt over de manier waarop wordt omgegaan met deze ‘en/of rekening’ gedurende het echtscheidingstraject. In de praktijk leidt dit dikwijls tot conflicten en misverstanden.
Peildatum
Eerst moet worden vastgesteld hoeveel geld op de gezamenlijke bankrekening staat. Dit is niet altijd even makkelijk. Het banksaldo op dinsdag is immers vaak anders dan het banksaldo op maandag. Stellen dienen samen een peilmoment te kiezen waarop het saldo verdeeld moet worden.
Dit kan iedere datum zijn, bijvoorbeeld de dag waarop de relatie is beëindigd. Ook de datum waarop de samenleving is verbroken, is mogelijk. Als echtelieden samen geen datum kiezen, dan wordt als peildatum de datum waarop het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank is ingediend, genomen.
Op de peildatum wordt het saldo op de gezamenlijke bankrekening dus verdeeld. In veel gevallen krijgt ieder de helft van het bedrag wat op de en/of rekening staat. Stellen kunnen ook iets anders afspreken.
Onterechte geldopnames
Vóór de verdeling van het saldo op de betaalrekening kunnen echter geschillen ontstaan. Het komt helaas voor dat in de aanloop van een echtscheiding bedragen worden opgenomen door één of beide partners. Het is niet uit te sluiten dat deze geldopnames worden gedaan om de ander te benadelen. Volgens art. 1:164 lid 1 BW moet de echtgenoot onterecht opgenomen bedragen terug in gezamenlijk bezit brengen. De scheidende partner kan verplicht worden gesteld om de ander een schadevergoeding te betalen als hij of zij in een periode tot zes maanden voorafgaand aan de echtscheidingsprocedure lichtvaardig schulden heeft gemaakt, onnodig goederen die in gezamenlijk bezit waren heeft verspild en rechtshandelingen heeft verricht zonder de vereiste toestemming van de ander (art. 1:88 BW).
Direct ‘financieel uit elkaar’
Om discussie achteraf te voorkomen, kunnen partners besluiten om direct ‘financieel uit elkaar te gaan’. Bij een zogenaamde vechtscheiding is het vaak een goede keuze om direct de gezamenlijke rekening stop te zetten. Dit is echter niet in alle situaties een slimme zet.
De en/of rekening wordt vaak gebruikt voor (gezamenlijk) terugkerende vaste lasten. Ook worden regelmatig automatisch bedragen afgeschreven. U kunt denken aan premies voor verzekeringen of kosten met betrekking tot de woning. Om onnodige incasso’s en boetes te voorkomen kan het een betere keuze zijn om de gezamenlijke betaalrekening nog even aan te houden. Hoe dan ook, het is altijd verstandig om vooraf afspraken te maken.
Onze advocaten kunnen u adviseren over de gezamenlijke bankrekening voor en tijdens het echtscheidingstraject. Voor vragen neem gerust contact met ons op.