27 november 2020 leestijd 3 min door Maarten IJzerman (Contractenrecht)
Op offertes en opdrachtovereenkomsten staat vaak standaard dat de algemene voorwaarden van een bedrijf van toepassing zijn. Verder staat er soms dat de algemene voorwaarden bij navraag zullen worden verstrekt. Een variant daarvan die ook vaak voorkomt: de algemene voorwaarden zijn af te halen bij rechtbank X. Waarom zou u, als ondernemer, eigenlijk uw algemene voorwaarden van toepassing verklaren? En is de manier waarop u dit doet wel juist?
In deze blog beschrijf ik eerst kort wat algemene voorwaarden zijn. Vervolgens leg ik uit waarom u uw algemene voorwaarden van toepassing zou willen verklaren. Verder bespreek ik hoe u dit het beste kan doen. Ik beschrijf daarbij een paar veelgemaakte ‘fouten’. Vervolgens geef ik twee tips die ervoor kunnen zorgen dat uw algemene voorwaarden zo goed mogelijk onderdeel zijn van de overeenkomst.
Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden worden in het dagelijkse taalgebruik vaak de ‘kleine lettertjes’ van een overeenkomst genoemd. In de wet staat dat een artikel uit een overeenkomst een algemene voorwaarde is als het artikel:
- is opgesteld met als doel in meerdere overeenkomsten te worden opgenomen (in het artikel staat bijvoorbeeld iets over de standaard levertijd van uw bedrijf);
- niet de kern van de overeenkomst aangeeft (in het artikel staat bijvoorbeeld niet de koopprijs van de koopovereenkomst).[1]
Waarom algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zijn onder andere zeer waardevol, omdat u als ondernemer uzelf kunt indekken tegen bepaalde risico’s. Denk bijvoorbeeld aan schade door te late levering van uw kant. Verder zijn algemene voorwaarden nuttig, omdat zij minder discussieruimte open te laten. Er is door de algemene voorwaarden immers al meer in de overeenkomst geregeld dan een overeenkomst zonder algemene voorwaarden.
Van toepassing
Algemene voorwaarden zijn vrij snel van toepassing.[2] Algemene voorwaarden zijn al van toepassing door één zinnetje in uw overeenkomst op te nemen met de volgende strekking:
‘Op deze overeenkomst zijn de algemene voorwaarden van bedrijf X van toepassing.’
In de volgende rechtsregel zin zit een gevaar voor u als ondernemer.[3] Als u uw klant niet een redelijke mogelijkheid biedt om van de algemene voorwaarden kennis te nemen, kan uw klant deze vernietigen.[4] Dit betekent dat de algemene voorwaarden dan buitenspel staan.
Veelgemaakte ‘fouten’
In de praktijk gebeurt het vaak dat in een overeenkomst staat dat de algemene voorwaarden bij navraag zullen worden verstuurd. Een andere variant is: de algemene voorwaarden zijn af te halen bij rechtbank X. Beide varianten zijn in beginsel geen redelijke mogelijkheid voor de klant om kennis te nemen van de algemene voorwaarden. Uw klant kan in een dergelijk geval waarschijnlijk de algemene voorwaarden vernietigen en buitenspel zetten.
Iets wat ook vaak voorkomt zijn algemene voorwaarden die te vinden zijn op een site, maar niet kunnen worden opgeslagen/gedownload. Dit is vermoedelijk ook onvoldoende volgens de wet.[5] Ook in dit geval kan uw klant waarschijnlijk uw algemene voorwaarden vernietigen en daarmee buitenspel zetten.
Tips
Als u uw algemene voorwaarden van toepassing verklaart op uw overeenkomst, kunt u door middel van de volgende tips er voor zorgen dat u zo goed mogelijk uw klant de mogelijkheid biedt om kennis te nemen van uw algemene voorwaarden.
- Indien u op papier (en dus niet via een elektronische weg) uw overeenkomsten sluit, hecht dan altijd achter uw offerte of overeenkomst een exemplaar van uw algemene voorwaarden. Zorg er verder voor dat u dit vóór of uiterlijk tijdens het sluiten van de overeenkomst gebeurt.[6] Zet daarnaast in de overeenkomst een zin waarin staat dat de klant verklaart de algemene voorwaarden te hebben ontvangen. Een voorbeeldzin is:
‘Op deze overeenkomst zijn onze algemene voorwaarden van toepassing, welke als bijlage bij deze overeenkomst zijn gevoegd. Door ondertekening van deze overeenkomst verklaart u dat u de algemene voorwaarden heeft ontvangen.’ - Indien u via een elektronische weg (bijvoorbeeld mail of WhatsApp) een overeenkomst sluit, zendt in dit geval per e-mail een hyperlink die bij aanklikken rechtstreeks naar de algemene voorwaarden voert. Zorg er vervolgens voor dat uw klant de mogelijkheid heeft om de algemene voorwaarden op te slaan/ te downloaden.[7] Biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om ze op te slaan als Pdf-bestand.
Conclusie
Algemene voorwaarden hebben toegevoegde waarde. Ze zorgen voor bepaalde zekerheden en vullen een overeenkomst aan. Verder zijn ze al snel van toepassing. Als uw klant echter geen redelijke mogelijkheid heeft gekregen om kennis te nemen van de algemene voorwaarden, kan uw klant deze misschien buitenspel zetten. Op een aantal manieren geeft u uw klant op de juiste wijze een kans om de algemene voorwaarden in te zien. Hebt u vragen over dit onderwerp, neem dan met mij of een van onze andere advocaten contact op.
[1] Art. 6:231 sub a BW.
[2] Art. 6:232 BW.
[3] Let op: naast dat de klant een redelijke mogelijkheid moet hebben gekregen om kennis te nemen van de algemen voorwaarden is er nog een tweede vernietigingsgrond, te weten onredelijk bezwarend in de zin van artikel 6:233 sub a BW. In deze blog bespreek ik deze (inhoudelijke) vernietigingsgrond niet.
[4] Art. 6:233 BW.
[5] HR 11 februari 2011, ECLI:NL:HR:2011:BO7108, m.nt. Jac. Hijma (First Data/KPN Hotpots).
[6] Art. 6:234 lid 1 BW.
[7] Art. 6:234 lid 2 BW; HR 11 februari 2011, ECLI:NL:HR:2011:BO7108, m.nt. Jac. Hijma (First Data/KPN Hotpots).