31 augustus 2020 leestijd 3 min door Mr. Maarten IJzerman (Bouwrecht)
U bent als aannemer al een tijdje in discussie met uw opdrachtgever. Uw opdrachtgever klaagt wat over de manier waarop u het werk uitvoert. U praat, belt en mailt hierover met uw opdrachtgever. Tot het moment dat uw opdrachtgever u opeens wegstuurt van het werk. U bent niet meer nodig, aldus uw opdrachtgever. Op kosten van u zal hij een andere aannemer inhuren. Mag uw opdrachtgever dit doen? Wat zijn uw rechten?
Als u in zo’n situatie wordt weggestuurd, zijn er een aantal situaties mogelijk. In ieder geval zijn er twee situaties mogelijk: 1) de opdrachtgever heeft de aannemingsovereenkomst opgezegd of 2) de opdrachtgever heeft de aannemingsovereenkomst ontbonden.
In deze blog beschrijf ik kort wanneer uw opdrachtgever de aannemingsovereenkomst mag opzeggen en wat de gevolgen hiervan zijn. Daarna bespreek ik kort wanneer uw opdrachtgever de aannemingsovereenkomst mag ontbinden en wat de gevolgen daarvan zijn.
Opzegging
Uw opdrachtgever mag de aannemingsovereenkomst altijd opzeggen.[1] Hij mag de gehele of een gedeelte van de aannemingsovereenkomst opzeggen.
Als uw opdrachtgever de aannemingsovereenkomst heeft opgezegd, moet hij u in beginsel de gehele aanneemsom betalen.[2] Uw opdrachtgever mag daar de besparingen die u maakt van afhalen. Denk hier bijvoorbeeld aan stenen of verf die u niet hoeft aan te schaffen of te gebruiken. Wat uiteindelijk in ieder geval zal overblijven zijn uw algemene kosten en door de u berekende winst. Let op: dit onderdeel is van regelend recht. In een aannemingsovereenkomst kan hier dus van worden afgeweken.
Ontbinding
Uw opdrachtgever mag niet altijd de aannemingsovereenkomst ontbinden.[3] Uw opdrachtgever mag de aannemingsovereenkomst zonder rechter ontbinden als voldaan is aan twee eisen:
- u tekort bent geschoten in de nakoming van de overeenkomst (u levert bijvoorbeeld timmerwerk van zichtbaar zeer slechte kwaliteit); én
- uw opdrachtgever heeft u in een mail of brief een redelijke termijn gegeven om de tekortkoming te herstellen (u krijgt bijvoorbeeld een aantal weken om iets opnieuw te timmeren)
of
u kunt door omstandigheden niet meer de slechte kwaliteit herstellen (blijvend onmogelijk).
Uw opdrachtgever mag ook via de rechter de aannemingsovereenkomst ontbinden. De rechter kan een vordering tot ontbinding toewijzen als vóór de vastgestelde oplevertijd waarschijnlijk wordt dat het werk niet op tijd of niet behoorlijk zal worden opgeleverd.[4]
Als uw opdrachtgever de overeenkomst (correct) heeft ontbonden, dient u als aannemer de schade te vergoeden die de opdrachtgever lijdt. Schade kan bijvoorbeeld zijn: kosten vanwege vertraging in de uitvoering van het werk, kosten van het vinden van een andere aannemer en de hogere vergoeding die een andere aannemer zeer waarschijnlijk zal vragen.
Conclusie
Kortom, als u in de bovenstaande omschreven situatie van het werk wordt gestuurd, hangt veel af van de kwalificatie van het wegsturen. Mogelijk heeft uw opdrachtgever de overeenkomst opgezegd. Mogelijk heeft uw opdrachtgever de overeenkomst ontbonden. Afhankelijk daarvan is wie er zal moeten betalen. Hebt u vragen over dit onderwerp, neem dan met mij of een van onze andere specialisten contact op.
[1] Artikel 7:764 lid 1 BW.
[2] Artikel 7:764 lid 2 BW.
[3] Artikel 6:265 lid 1 BW.
[4] Artikel 7:756 BW.