9 maart 2022, leestijd 3 minuten, mr. E.A.H. van den Bogaard, personen- en familierecht
Als een stel uit elkaar gaat komt er veel op hun af. Eén van de zaken die geregeld moet worden is de verdeling van de inboedel. Bij de boedelverdeling moeten de fysieke spullen van enige waarde onder elkaar verdeeld worden. Hierbij kan worden gedacht aan meubels, voertuigen, spullen uit de keuken et cetera. In deze blog worden praktische tips gedeeld. Eerst wordt ingegaan op het huwelijksregime.
Welk huwelijksregime is van toepassing?
Het huwelijksregime bepaalt hoe de spullen verdeeld moeten worden. Het huwelijksregime is een term dat aangeeft op welke manier een stel getrouwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan. Bij een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen, geldt dat de gehele boedel gezamenlijk bezit is. In dat geval moeten scheidende partners de helft van de spullen onderling verdelen. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap die aangegaan is zonder partnerschapsvoorwaarden.
Bij huwelijken en geregistreerde partnerschappen gesloten na 2018, geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Spullen die voor het huwelijk of het geregistreerd partnerschap in het bezit waren van één van de partners hoeven niet verdeeld te worden. De spullen blijven dus het eigendom van deze partner. Dit geldt ook voor een huwelijk gesloten onder huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden. Vaak is in de lijst die aan de voorwaarden wordt gehecht al aangegeven welke spullen privébezit zijn.
Waarschijnlijk hebben stellen ook tijdens hun relatie samen het nodige gekocht. Hierbij geldt dat gezamenlijke bezittingen wel onder de boedelverdeling vallen.
Wat valt buiten de verdeling?
Verknochte goederen vallen buiten verdeling. Verknochtheid is een begrip dat verwijst naar individueel eigendom van bepaalde zaken die buiten de gemeenschap van goederen vallen. Dit zijn vaak persoonlijke goederen, zoals sieraden, kleren of hobbyspullen en verzamelingen. Het is echter niet zo dat deze goederen bij voorbaat altijd verknocht zijn.
Soms erft één van de partners een bepaald item. Bijvoorbeeld een schilderij of een antiek meubel. Let op dat in een testament kan staan dat de ex-partner geen aanspraak mag maken op een bepaald item. Dit wordt ook wel een uitsluitingsclausule genoemd. De erfenis valt dan niet in de gemeenschap van goederen.
Hoe verdeel ik de inboedel?
Ik adviseer cliënten altijd een inboedellijst te maken met de spullen die onderling verdeeld moeten worden. Ieder kan voor zichzelf aangeven welke spullen hij of zij graag wil hebben. Vaak leveren de meeste spullen geen problemen op.
Niet alleen rationele belangen spelen een rol bij de boedelverdeling. Soms kan een item waar grote emotionele waarde aan wordt gehecht, een struikelblok vormen. Voor fotoboeken geldt dat beeldmateriaal eenvoudig kan worden bijgemaakt. Bij gezamenlijke interesse voor een bepaald item is de verdeling nog niet zo makkelijk. Een tip is om te loten wie een bepaald item mag hebben. Ook kan worden afgesproken dat partners om en om kiezen wie wat wil hebben.
Soms verschillen stellen van mening welke waarde een bepaald voorwerp heeft. Mijn advies is om dit na te zoeken op internet. Vaak kan op Marktplaats wel een vergelijkbaar item gevonden worden, waarna in goed overleg de waarde kan worden bepaald. Ook kan een onafhankelijk taxateur worden ingeschakeld. Gelet op de kosten die hiermee gemoeid gaan, adviseer ik dit alleen als een voorwerp echt veel waarde heeft.
Als stellen er samen uit zijn hoe de inboedel verdeeld moet worden, dan kan deze worden vastgelegd in een inboedellijst. Doorgaans raad ik aan om nog een laatste controle te doen of de waarde van ieders deel ongeveer gelijk uitkomt. Als iedereen het eens is met de verdeling kan deze worden opgenomen in een echtscheidingsconvenant.
Indien u nog vragen heeft over de verdeling van de inboedel neem dan gerust contact op met één van onze advocaten.