4 februari 2022, leestijd 3 minuten, mr. E.A.H. van den Bogaard, personen- en familierecht
Onlangs vroeg een cliënte of ik in het echtscheidingsconvenant een regeling kon opnemen over de hond. Na de beëindiging van de relatie hadden partijen besloten om samen voor de hond te blijven zorgen. De hond verbleef afwisselend bij mijn cliënte en haar ex-man. De afgesproken omgangsregeling met de hond heb ik in het echtscheidingsconvenant verwerkt. Ook heb ik cliënt geadviseerd om afspraken te maken over de kosten van de hond, zoals dierenartskosten.
In veel huishoudens wonen één of meer huisdieren. Als twee ex-geliefden uit elkaar gaan, dan heeft het ook gevolgen voor deze huisdieren. In deze blog ga ik in op de juridische positie van het huisdier.
Huisdier is een zaak
In de wet wordt een huisdier gelijkgesteld met ‘een zaak’, een object. Een huisdier heeft dus geen andere positie als de meubelstukken die bij een scheiding verdeeld moeten worden. Dit, ondanks dat een huisdier vaak als onderdeel van het gezin wordt gezien. Het is dan ook niet makkelijk om te bepalen wat er met een huisdier moet gebeuren bij scheiding.
Wie is de eigenaar?
In mijn praktijk ga ik eerst na wie de eigenaar van het huisdier is. Bij het beëindigen van een samenwoning, een huwelijk met huwelijks voorwaarden of een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden geldt over het algemeen: wat van jou is, blijft van jou. Degene die het huisdier heeft gekocht, blijft eigenaar van het huisdier. Dit kan worden aangetoond met bijvoorbeeld een dierenpaspoort of de factuur waarmee het dier is betaald.
Dit is anders op het moment dat iemand in gemeenschap van goederen is getrouwd. Alle bezittingen zijn gemeenschappelijk. Deze moeten eerlijk worden verdeeld. Partijen moeten onderling afspreken wie er voortaan voor het huisdier gaat zorgen. Ik adviseer om een belangenafweging te doen. Hierbij moet zowel naar de belangen van het dier als naar de belangen van het gezin worden gekeken. Als er kinderen in het spel zijn die erg gehecht zijn aan het beestje, dan kan het dier wellicht beter ‘meeverhuizen’ met de kinderen. Er kan ook worden gekeken wie het beste voor het dier kan zorgen of wie wellicht een betere band heeft met het huisdier. Tevens kan een omgangsregeling worden afgesproken, zoals mijn cliënte heeft gedaan.
Indien u na 1 januari 2018 bent getrouwd dan gelden andere regels. Als het huisdier van één van de twee partners was vóór zij gingen trouwen, dan blijft hij of zij de eigenaar. Er geldt namelijk een beperkte gemeenschap van goederen. Als sprake is van gezamenlijk eigendom (het huisdier is samen gekocht) dan moet in onderling overleg worden afgesproken wie voortaan voor het dier gaat zorgen.
Indien u vragen heeft of behoefte heeft aan advies, neem dan contact op met één van onze advocaten.