9 november 2020 leestijd 3 min mr. E.A.H. van den Bogaard (Arbeidsrecht)
Veel bedrijven hebben het zwaar. Ondernemingen verliezen klanten en opdrachten. Horecagelegenheden moesten gedwongen hun deuren sluiten. De coronacrisis raakt ons allemaal. Werkgevers besluiten meer dan ooit om arbeidsovereenkomsten te beëindigen met een vaststellingsovereenkomst. Misschien hebt u ook een vaststellingsovereenkomst ontvangen. Misschien verwacht u er één. Waar moet u op letten? In deze blog noem ik de belangrijkste zaken die u moet regelen.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Als een werkgever zijn werknemers wil ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen dan zal hij een ontslagaanvraag moeten indienen bij het UWV. De procedure bij het UWV neemt al snel twee maanden in beslag. Naast tijd kost deze procedure ook geld en moeite. Werkgevers beëindigen de arbeidsovereenkomst daarom liever met wederzijds goedvinden. In een vaststellingsovereenkomst kunnen afspraken worden vastgelegd over de beëindiging van een arbeidsovereenkomst.
Voor een werknemer kan een vaststellingsovereenkomst ook een uitkomst zijn. U kunt onderhandelen over de voorwaarden of een advocaat kan dit voor u doen. Daarnaast kan uw ontslag sneller worden afgewikkeld. Het is wel van belang dat uw ontslag goed geregeld wordt, omdat u bijvoorbeeld het recht op een uitkering kan verspelen. In deze blog noem ik acht punten waar u op moet letten.
1. Uitkeringsproof
Indien u werkloos bent geworden maakt u mogelijk aanspraak op een WW-uitkering. Uit de vaststellingsovereenkomst moet dan wel duidelijk blijken dat de werkgever het initiatief tot het ontslag heeft genomen. Daarnaast mag er geen sprake zijn van dringende reden voor ontslag. In de vaststellingsovereenkomst moet ook worden opgenomen dat u geen verwijt van het ontslag kan worden gemaakt. Tot slot moet een geldige ontslaggrond in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen, die bovendien ‘WW-vriendelijk’ is. U kunt denken aan beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens ‘bedrijfseconomische redenen’ of ‘een verschil van inzicht.’ Bent u zwanger of ziek? Mogelijk kunt u uw recht op uitkering verspelen. Win daarom juridische advies in voor u de vaststellingsovereenkomst ondertekent.
2. Opzegtermijn
Het niet hanteren van een juiste opzegtermijn kan u duur komen te staan. U kunt pas aanspraak maken op een WW-uitkering als de opzegtermijn is verstreken. De juiste opzegtermijn moet dus in acht worden genomen, als u geen inkomensgat wilt.
3. Concurrentie- en/of relatiebeding
Een concurrentie- en/of relatiebeding kan u beletten in het vinden van een nieuwe baan. Vaak worden deze bedingen in combinatie met een fors boetebeding in de arbeidsovereenkomst opgenomen. Het is verstandig om hier afspraken over te maken.
4. Ontslagvergoeding
Bij een overeengekomen beëindiging van de arbeidsrelatie heeft u niet zonder meer recht op een ontslagvergoeding. Partijen kunnen aansluiting zoeken bij de wettelijke transitievergoeding. In de praktijk blijkt dikwijls ruimte voor onderhandeling. U kunt een hogere vergoeding vragen.
5. Getuigschrift en referenties
Het is belangrijk om afspraken te maken over positieve referenties en een positief getuigschrift. Dit kan u helpen bij het zoeken naar een andere baan.
6. Verlofuren
Aan het einde van uw dienstverband moet de werkgever uw vakantiedagen uitbetalen. Werkgevers nemen dikwijls in de vaststellingsovereenkomst op dat de verlofuren geacht worden te zijn opgenomen. Met name indien u veel verlofuren heeft, snijdt u uzelf dan in de vingers. Uw verlofuren worden dan niet uitbetaald. Het is raadzaam om hier afspraken over te maken.
7. Finale kwijting
Onderaan de vaststellingsovereenkomst vindt u vaak een bepaling over finale kwijting. In geval van finale kwijting kan u na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst geen vorderingen claimen bij uw werkgever. Weet u zeker dat er geen losse eindjes zijn?
8. Vrijstelling van werk
Het is belangrijk om in de vaststellingsovereenkomst op te nemen of u vrijgesteld wordt van werk, onder doorbetaling van salaris. Mogelijk verlangt uw werkgever dat u doorwerkt.
In deze blog zijn de belangrijkste aandachtspunten van de vaststellingsovereenkomst opgenomen. Warnink & Both Advocaten adviseert u om uw vaststellingsovereenkomst altijd door een specialist te laten controleren. Vaak kunt u de kosten hiervoor (deels) bij uw werkgever in rekening brengen. Een correcte vaststellingsovereenkomst voorkomt problemen en teleurstellingen achteraf. Neem bij vragen gerust contact op met een van onze specialisten.