14 december 2021 leestijd 2 min mr. E.A.H. van den Bogaard personen- en familierecht
Elk jaar verhoogt de overheid de alimentatiebedragen met een bepaald percentage. Dit wordt ook wel indexering van alimentatie genoemd. In 2021 was het indexeringspercentage 3%. Vanaf 1 januari 2022 worden de alimentaties met 1,9% verhoogd.
De verhoging wordt op grond van artikel 1:402a BW jaarlijks vastgesteld door de overheid en wordt gepubliceerd in de Staatscourant. De verhoging geldt voor zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie. Het maakt niet uit of deze door de rechter is vastgesteld of gezamenlijk tussen beide ex-partners is afgesproken (bijvoorbeeld in het echtscheidingsconvenant). Bent u alimentatieplichtig, dan moet u dus op 1 januari 2022 meer betalen. Vanaf 1 januari 2022 stijgen de alimentaties met 1,9%. U verhoogt dan het alimentatiebedrag met dit percentage.
Indexatie vergeten?
Jaarlijks moet u met uw ex-partner het alimentatiebedrag voor de kinderalimentatie en de partneralimentatie verhogen met het actuele percentage. Als u dit vergeet te doen, ontstaat er een steeds grotere betalingsachterstand. Deze achterstand moet op latere termijn alsnog worden betaald. Ook als u niet wist dat de alimentatie geïndexeerd moest worden.
Als u na verloop van tijd erachter komt dat u de indexering bent vergeten toe te passen op de alimentatie, dan kan het zijn dat een deel is verjaard. De verjaringstermijn is vijf jaar. Het ‘tegoed’ ouder dan vijf jaar is daarmee vervallen. Voor advies over verjaring kunt u contact opnemen met een van onze advocaten.
Ik kan niet meer betalen!
Als u vindt dat de alimentatieverhoging onredelijk is, ga dan in overleg met uw ex-partner. Mogelijk kunt u samen afspraken maken over de hoeveelheid alimentatie die u wel kunt betalen. Lukt dit niet dan kunt u een verzoek om verlaging van de alimentatie indienen bij de rechtbank. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Heeft u vragen of hulp nodig? Wij helpen u graag verder. Neem gerust contact op met één van onze advocaten.